|
www.akwarela.fora.pl akwarela
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Anna Filipińska
Sobolowy Master
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 1502
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:12, 19 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
O, matko!!! Sama upiekłaś? Nie tort, bo to nie jest taka sztuka, ale ten chleb...
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Barbara Pingot
Sobolowy Master
Dołączył: 03 Gru 2009
Posty: 5049
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Zielona Góra Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 0:00, 20 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
a zdjęcie pieczywka tak samo piękne jak wypieki
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dobroniega
wywijacz plamy
Dołączył: 01 Mar 2010
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Górny Śląsk/Dublin Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:08, 22 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Dziękuję Tak, sama piekę, ostatnio tylko drożdżowe, ale kiedyś robiłam pieczywo na zakwasie- dużo smaczniejsze od drożdżowego Dla mnie to nie jest większa sztuka niż inne wypieki, ciasta drożdżowe wychodziły mi od zawsze, z innymi bywało gorzej. Odwrotnie ma moja matka, wszystko upiecze, tylko z drożdżowego zawsze zakalec Tort był naprawdę pierwszy w całości zrobiony przeze mnie, lata minęły nim oswoiłam ciasto biszkoptowe, a jak już musiałam wcześniej robić z kupnych blatów, to i stroić się nie chciało
A fotografia to również jedno z moich hobby, stąd równie dopieszczone co pieczywko
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pacykarz_wrocławski
wirtuoz pędzla
Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 304
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:30, 22 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Pewnie, że na zakwasie smaczniejsze, tylko wymaga regularności pieczenia, albo (jeśli nie przechowuje się porcji ciasta na zaczyn do następnego bochenka) kilkudniowych przygotowań do każdego wypieku. Ale smakiem nie dorówna takiemu pieczywu żadne drożdżowe, to fakt. : )
Jak mi się nie chce bawić z zakwasem, to dodaję do ciasta na drożdżach sporą filiżankę żurku (takiego z butelki). Trochę przełamuje smak chleba na samych drożdżach.
Mój niepowszedni:
: )
Pozdrawiam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
modliszqa
Sobolowy Master
Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 1486
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Łódź Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:35, 22 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
mniam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Anna Filipińska
Sobolowy Master
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 1502
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:29, 22 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Czytałam twój przepis na chleb na twoim blogu i muszę przyznać, że dla mnie był tak skomplikowany, że wykracza poza moje możliwości. Ale ja generalnie jestem w kuchni nogą stołową i tak naprawdę to nie bardzo rozumiem dlaczego moi lubią jeść co upichcę. Nie lubię gotować i zawsze wynajduję tysiąc innych zajęć zamiast sterczeć przy garnkach.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dobroniega
wywijacz plamy
Dołączył: 01 Mar 2010
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Górny Śląsk/Dublin Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:51, 22 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Wygląda smakowicie!
U mnie był taki problem, że nie mogłam przez długi czas nigdzie znaleźć żadnej mąki żytniej, przez co nie miałam ani jak dokarmiać zakwasu, ani jak kisić żuru... A nie chciałam przekształcać zakwasu na pszenny i tak (plus jeszcze przez inne nieszczęścia) straciłam zakwas. Żal mi go, bo był już długo hodowany i nie mam jeszcze chęci zaczynać wszystko od nowa :/
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rut
chiński łamacz pędzli
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 22:19, 22 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
A to szkoda. Nie pomyślałabym,że z mąką żytnią taki problem może być...
Może jeszcze Cię najdzie na zakwas
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Barbara Pingot
Sobolowy Master
Dołączył: 03 Gru 2009
Posty: 5049
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Zielona Góra Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 22:45, 22 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
ja w tej chwili konfitury robię , truskawkowe już na pólkach, teraz malinowe i wiśniowe na warsztacie.
chlebki super, wyższa szkoła jazdy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pacykarz_wrocławski
wirtuoz pędzla
Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 304
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 22:56, 22 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Ano tak... Bez żytniej mąki nie bardzo. Nawet pszenne chleby na zakwasie ze słynnej francuskiej piekarni Polain zawierają odrobinę mąki żytniej...
Ale Twoje pieczywo wygląda znakomicie. A bułeczki są przecudne. : )
Ech... Strasznego mi smaka narobiłaś... Coś mi się wydaje, że jutro będzie dobry dzień na wypiek.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pacykarz_wrocławski
wirtuoz pędzla
Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 304
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 22:58, 22 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Stokrota, to może jak będziemy wybierać się na plener, to ja i Dobroniega upieczemy chleb, a Ty przywieziesz słoiczek konfitur do tego?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pacykarz_wrocławski
wirtuoz pędzla
Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 304
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 23:02, 22 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
P.S.
Aniu, to nic trudnego, zaręczam Ci. Tylko może ja po prostu nie umiem tego opisać tak, żeby nie skomplikować. : )
Chleb nie może być trudny do upieczenia, bo ludzkość zginęłaby z głodu...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Barbara Pingot
Sobolowy Master
Dołączył: 03 Gru 2009
Posty: 5049
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Zielona Góra Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 8:59, 23 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
jasne , pewnie znowu będę miała nadprodukcję
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Anna Filipińska
Sobolowy Master
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 1502
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 14:16, 23 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Z tą ludzkością to masz rację. To ja mam dwie lewe ręce. Nawet mój syn potrafi upiec chleb w domu, no, ale on jest piekarzem "z wykształcenia" . Szkoda, że nie pracuje w fachu, bo jest "musician-like" czyli po polsku po prostu muzykant
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pacykarz_wrocławski
wirtuoz pędzla
Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 304
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 15:57, 23 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
No widzisz, Aniu... Tak to czasem jest, że serce porywa nas daleko od tego, czego się uczyliśmy. : ) Moje pacholę też mi rośnie na szarpidruta. Ale ja się cieszę - ma skubaniec smykałkę i zapał do tego, a to zawsze dobrze wróży. : )
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|